-
-
Elan Huisartsen is een coöperatie met ruim 32 aangesloten huisartsen in Helmond, Geldrop en omstreken. We helpen bij het bieden van toegankelijke en persoonlijke huisartsenzorg van goede kwaliteit. Wij ondersteunen en versterken de positie van de huisartsen, zodat de huisarts de beste zorg kan leveren voor meer dan 160.000 patiënten.
-
U heeft als patiënt vaak te maken met meerdere hulpverleners. Daarom hebben we als huisartsenorganisatie afspraken gemaakt met zorgverleners in de regio. Zo kunnen we er samen met u voor zorgen dat de verschillende behandelingen zo goed mogelijk passen bij uw persoonlijke situatie.
Namens alle huisartsen uit de regio Helmond, Geldrop en omstreken heeft Elan Huisartsen een contract afgesloten met de verschillende zorgverzekeraars. Omdat Elan Huisartsen voor deze taak de contractpartij is met de zorgverzekeraar, wordt op uw declaratieoverzicht vermeld dat Elan Huisartsen de ‘ontvanger’ is. Deze bedragen worden altijd volledig vergoed door elke verzekeraar. Het gaat niet van uw eigen risico af. Patiënten krijgen géén factuur van Elan Huisartsen.
-
Een chronische ziekte is een aandoening die langdurig of permanent aanhoudt en vaak niet volledig te genezen is. In tegenstelling tot acute ziekten, die vaak snel beginnen en meestal binnen korte tijd herstellen, kunnen chronische ziekten jarenlang duren, of zelfs het hele leven. Mensen met een chronische ziekte moeten vaak hun levensstijl aanpassen om de symptomen te beheersen en complicaties te voorkomen.
Enkele voorbeelden van chronische ziekten zijn:
- Diabetes type 1 en type 2
- Reumatoïde artritis
- Astma
- Hart- en vaatziekten
- Chronische obstructieve longziekte (COPD)
- Multiple sclerose (MS)
Hoewel een chronische ziekte vaak niet volledig genezen kan worden, zijn er behandelingen en therapieën die de symptomen kunnen verlichten en de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Het doel is vaak om de ziekte onder controle te houden en te voorkomen dat deze verergert.
De huisarts, die nauw samenwerkt met de praktijkondersteuner, kijkt wat voor u het grootste probleem is en hoe dit samen, vaak met andere hulpverleners, zo goed mogelijk opgelost kan worden. U wordt actief betrokken bij het inventariseren van deze klachten betreffende deze aandoening.
-
Een zorgprogramma beschrijft het zorgaanbod voor een groep patiënten met een chronische aandoening. Het is bewezen dat deelname aan dit zorgprogramma de kwaliteit van zorg verhoogt. Onder meer door periodieke controles en het bespreken hiervan met u. Het leren omgaan met uw ziekte staat centraal in het zorgprogramma.
-
Uw huisarts blijft uw hoofdbehandelaar en de regisseur van uw individueel zorgplan. Uw huisarts houdt altijd rekening met eventuele andere aandoeningen. Het uitgangspunt is dat de kwaliteit van de aan u geleverde zorg hierdoor verbetert en dat alle geleverde zorg voor u begrijpelijk is. De praktijkondersteuner die in dienst is van de huisarts, voert een aantal vastgelegde behandelingen en controles uit. Dit gebeurt namens de huisarts en onder diens verantwoordelijkheid. U heeft met de praktijkondersteuner het meeste contact over uw individueel zorgplan.
-
Nee, alleen als de huisarts hoofdbehandelaar is valt het onder Ketenzorg.
-
Als u een chronische ziekte heeft én bij één van de bij Elan aangesloten huisartsen daarvoor onder behandeling bent dan wordt er een bedrag afgeschreven. Elan declareert namens uw huisarts voor het zorgprogramma, ook wel ketenzorg genoemd. Dit bedrag is voor elke patiënt, op jaarbasis en afgesproken met de zorgverzekeraars, binnen het zorgprogramma gelijk, ongeacht hoe vaak u bij uw huisarts of praktijkondersteuner geweest bent voor uw chronische aandoening.
Elan declareert dit bedrag niet eenmalig maar per kwartaal. Op het moment dat uw zorg bij uw huisarts stopt voor uw aandoening, stopt een kwartaal later ook de declaratie van Elan.
-
Op www.zorgkaartnederland.nl kunt u zoeken naar huisartsen bij u in de buurt. Kijk vervolgens op de website van de huisarts of de huisarts nieuwe patiënten aanneemt. Neem ook contact op met de huisartsenpraktijk om meer te weten te komen.
Ook uw zorgverzekeraar kan u helpen aan een lijst met huisartsen in de buurt. Verder kunt u in een zoekmachine zoeken op “huisarts + plaatsnaam” om te weten te komen welke huisartsen er in uw omgeving gevestigd zijn.
-
Bent u afhankelijk van insuline? Dan krijgt u diabeteshulpmiddelen zoals testspullen, injectiemateriaal en insulinetoedieningsmateriaal vergoed uit uw basisverzekering.
Bent u niet afhankelijk van insuline maar heeft u wel diabeteshulpmiddelen nodig, dan kunt u dit vergoed krijgen uit een aanvullende verzekering.
-