Ondersteuning voor huisartspraktijken
in de regio Helmond - Geldrop
  • vervolgslide1.jpg
  • vervolgslide2.jpg

Veelgestelde vragen

Wat is Elan?
Elan is een samenwerkingsverband van huisartsen die er gezamenlijk naar streven om de kwaliteit van de chronische zorg (Diabetes Mellitus en Hart- en vaatziekten) voor patiënten met deze aandoening te verbeteren. Gespecialiseerde behandelaars, zoals praktijkondersteuners, diëtisten, podotherapeuten en behandelaars in ziekenhuizen voor onderzoeken, werken nauw samen met Elan. Deze behandelaars hebben een overeenkomst getekend met Elan waardoor zij passende zorg kunnen leveren.

Wat is een chronische ziekte?
Een chronische ziekte, zoals Diabetes Mellitus of Hart- en vaatziekten gaat nooit helemaal over. Dat betekent doorgaans dat u uw leven moet veranderen.
De huisarts, die nauw samenwerkt met de praktijkondersteuner, kijkt wat voor u het grootste probleem is en hoe dit samen, vaak met andere hulpverleners, zo goed mogelijk opgelost kan worden. U wordt actief betrokken bij het inventariseren van deze klachten betreffende deze aandoening.

Wat is een zorgprogramma?
Een zorgprogramma beschrijft het zorgaanbod voor een groep patiënten met een chronische aandoening. Het is bewezen dat deelname aan dit zorgprogramma de kwaliteit van zorg verhoogt. Onder meer door periodieke controles en het bespreken hiervan met u. Het leren omgaan met uw ziekte staat centraal in het zorgprogramma.

Wie is de hoofdbehandelaar in mijn zorgprogramma?
Uw huisarts blijft uw hoofdbehandelaar en de regisseur van uw individueel zorgplan. Uw huisarts houdt altijd rekening met eventuele andere aandoeningen. Het uitgangspunt is dat de kwaliteit van de aan u geleverde zorg hierdoor verbetert en dat alle geleverde zorg voor u begrijpelijk is. De praktijkondersteuner die in dienst is van de huisarts, voert een aantal vastgelegde behandelingen en controles uit. Dit gebeurt namens de huisarts en onder diens verantwoordelijkheid. U heeft met de praktijkondersteuner het meeste contact over uw individueel zorgplan.

Is mijn huisarts aangesloten bij Elan?
Voor een overzicht van aangesloten huisartspraktijken klikt u hier

Kan het bureau van Elan mij als patiënt uitschrijven als ik het niet nodig vind om in het zorgprogramma opgenomen te blijven?
Nee, uw huisarts is hoofdbehandelaar en heeft u ingeschreven in het zorgprogramma. Alleen de huisarts kan deze inschrijving wijzigen.

Waarom zie ik 4x per jaar zorgkosten Elan staan op het overzicht van mijn zorgverzekering?
Elan declareert namens uw huisarts voor het zorgprogramma, ook wel ketenzorg genoemd.
Dit bedrag is voor elke patiënt, op jaarbasis en afgesproken met de zorgverzekeraars, binnen het zorgprogramma gelijk, ongeacht hoe vaak u bij uw huisarts of praktijkondersteuner geweest bent voor uw chronische aandoening.
Elan declareert dit bedrag niet eenmalig maar per kwartaal. Op het moment dat uw zorg bij uw huisarts stopt voor uw aandoening, stopt een kwartaal later ook de declaratie van Elan.

Als ik word behandeld door de specialist, valt dit dan ook onder Ketenzorg?
Nee, alleen als de huisarts hoofdbehandelaar is valt het onder Ketenzorg.

Chronische ziekten en eigen bijdrage
Wat valt NIET onder de eigen bijdrage:

  • Alle afspraken die u heeft in uw huisartspraktijk
  • Fundusfoto en ECG, doorverwezen door huisarts of praktijkondersteuner binnen het zorgprogramma
  • Behandeling bij een diëtist of podotherapeut, doorverwezen door huisarts of praktijkondersteuner binnen het zorgprogramma,
    de betreffende zorgverlener dient een contract met Elan te hebben afgesloten, bespreek dit van te voren goed met de praktijkondersteuner voordat u een afspraak maakt

De laboratoriumbepaligen vallen WEL onder de eigen bijdrage

Welke diëtisten en podotherapeuten zijn aangesloten bij Elan?
Voor een overzicht van aangesloten diëtisten klikt u hier
Voor een overzicht van aangesloten podotherapeuten klikt u hier

Welke bloedglucosemeters worden door CZ vergoed?
Kijk hiervoor op: http://www.cz.nl/gezondheid/aandoeningen/diabetes/assortiment-bloedglucosemeters

 Voor veelgestelde vragen over het Patiënttevredenheidsonderzoek klikt u hier

 

Direct
Inloggen
alleen voor huisartsen en praktijkondersteuners

inloggen1

Zoeken
Op onze website
Elan
Contactgegevens

Wesselmanlaan 25
5707 HA Helmond

 

Tel. 0492 59 57 26
Email. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Privacy