In Nederland zijn er meer dan 1,5 miljoen mensen met hart- en vaataandoeningen. Als u één van deze mensen bent, weet u hoe ingrijpend het kan zijn om te leven met een aandoening die het hart en de bloedvaten aantast.
Het vraagt vaak om veranderingen in uw levensstijl, wat u niet alleen hoeft te doen. Uw huisarts en de praktijkondersteuner ondersteunen u hierbij. Ook de huisartsenpraktijk werkt samen met andere zorgverleners om de best mogelijke zorg te bieden. Dit wordt geregeld in de CVRM-ketenzorg.
Wat is CVRM?
CVRM staat voor Cardiovasculair Risico Management en heeft als doel het opsporen en behandelen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit zijn factoren die de kans op hartproblemen verhogen, zoals:
- Te hoge bloeddruk
- Te hoog cholesterol
- Roken
- Overgewicht
- Te weinig beweging
- Stress
Zorgprogramma CVRM
Het zorgprogramma CVRM is voor patiënten die al een hart- en vaatziekte hebben en voor patiënten met een verhoogd risico hierop. De belangrijkste aspecten van het zorgprogramma zijn:
- Zorg door de huisarts en de praktijkondersteuner
- Behandeling van cholesterol en bloeddruk
- Adviezen over leefstijl
- Verwijzing naar een diëtist
- Minimaal jaarlijks onderzoek
Wat kunt u zelf doen?
Wat u zelf kunt doen om uw gezondheid te bevorderen en de kans op een succesvolle behandeling te vergroten, heeft veel te maken met uw leefstijl. Hier zijn enkele belangrijke punten:
- Zorg voor voldoende groenten, fruit, vezels, en gezonde vetten. Beperk suiker en bewerkte voedingsmiddelen.
- Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen of sporten. Probeer elke dag minstens 30 minuten matige beweging te krijgen.
- Roken heeft een negatieve invloed op vrijwel uw hele lichaam, van uw hart en longen tot uw immuunsysteem.
- Overmatig alcoholgebruik kan uw gezondheid schaden. Het is goed om hier bewust mee om te gaan en u aan de aanbevolen hoeveelheden te houden (maximaal 1 glas per dag voor vrouwen en 2 voor mannen).
- Het leren omgaan met stress is cruciaal. Dit kan door ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of door regelmatig tijd voor uzelf te nemen.
- Als u medicijnen gebruikt, is het belangrijk om deze op de juiste manier en op het juiste tijdstip in te nemen. Dit vergroot de effectiviteit van de behandeling.
- Het programma Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) helpt u bij het verbeteren van uw leefstijl. Vraag uw huisarts of een GLI geschikt voor u is.
Ketenzorg
Met de ziektekostenverzekeraars zijn afspraken gemaakt over een zorgprogramma waarin bepaald is welke zorg er geleverd wordt tegen welke vergoeding. Ook de kwaliteitseisen waaraan zorg moet voldoen zijn hierin opgenomen. Alle zorg die geleverd wordt binnen het zorgprogramma wordt door Elan getoetst aan een aantal criteria. Zo bent u er als patiënt zeker van dat u de zorg ontvangt waar u recht op heeft.
Voor zorg die binnen het ketenzorgprogramma VRM valt geldt niet het eigen risico. Het laboratoriumonderzoek valt niet in het ketenzorgprogramma en hiervoor geldt wel het eigen risico.
Declaratie zorgverzekering
Elan declareert namens uw huisarts voor deze ketenzorg. Dit bedrag is voor elke patiënt binnen het zorgprogramma gelijk, ongeacht de hoeveelheid zorg die nodig is. De benodigde zorg is afhankelijk van de ernst van uw aandoening en uw individueel zorgplan, dat u samen met uw huisarts of praktijkondersteuner afspreekt. Wanneer u op het overzicht van uw zorgverzekering zorgkosten voor Elan ziet staan betekent dit dat u bij uw huisarts onder behandeling bent in het ketenzorgprogramma voor uw aandoening.
Meer informatie
Heeft u vragen over het zorgprogramma? Neem dan contact op met uw eigen huisartsenpraktijk.
- Wil je meer informatie over CVRM? Bekijk www.thuisarts.nl.
- Meer weten over hart- en vaatziekten? Lees alles op www.hartstichting.nl.