De komende jaren neemt het aantal ouderen van 75 jaar en ouder met gezondheidsproblemen toe. Door zorg op maat kunnen zij zo lang mogelijk zelfstandig en veilig thuis wonen. Mede door het zorgprogramma kwetsbare ouderen.
Waarom een zorgprogramma kwetsbare ouderen?
Dit programma biedt een geïntegreerde aanpak waarbij zorgverleners nauw samenwerken om persoonlijke, proactieve zorg te bieden die is afgestemd op de specifieke behoeften van oudere mensen. Het belangrijkste doel van het zorgprogramma is om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en veilig thuis te laten wonen.
Door deze samenwerking van zorgverleners kunnen kwetsbare ouderen meer regie over hun eigen leven behouden en tegelijkertijd toegang krijgen tot de nodige zorg, wanneer dat nodig is. Dit is niet alleen van belang voor de gezondheid, maar draagt ook bij aan een hogere kwaliteit van leven, waardoor ouderen langer actief en betrokken kunnen blijven in hun gemeenschap.
Projectgroep Kwetsbare ouderen
In de projectgroep zitten naast de projectleider, als voorzitter, de vertegenwoordigers van de Zorgboog en Savant en daarnaast 2 kaderartsen ouderenzorg.
Naast het verbeteren van de samenwerking tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen en het ondersteunen van MDO’s (incl. polyfarmacie) worden in de projectgroep het aantal gelabelde kwetsbare ouderen gemonitord evenals de ondersteuning in de uitvoering van het project in het kader van de module ouderenzorg. Ook wordt de implementatie van OZO in de praktijken en alles wat hiermee samenhangt op de voet gevolgd.
Regionale samenwerking
Wij werken in de regio samen met andere partijen om de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Zo zetten we gezamenlijk het digitale communicatieplatform OZOverbindzorg in om de onderlinge communicatie en de communicatie met de (mantelzorger van de) oudere te verbeteren.
OZOVerbindzorg
- De medicatiemodule van CGM is gekoppeld met de apotheek waardoor direct de juiste medicatie zichtbaar is in OZOVerbindzorg.
Daarnaast kan de mantelzorger ook de medicatie inzien maar niet bestellen.
Deze koppeling is gemaakt voor CGM Apotheek op basis van een al reeds bestaande koppeling. De verwachting is dat die hierdoor ook gemakkelijk toepasbaar is voor andere HIS’en. - Er is een knop gemaakt waarachter de behandelwensen geplaatst kunnen worden.
- De SEH artsen en geriaters kunnen de behandelwensen inzien zodat de wil van de kwetsbare oudere leidend is bij vragen.
Behandelwensen en wilsverklaring
Het is belangrijk om na te denken over uw wensen voor zorg en behandeling, zeker als u ouder wordt. Een proactieve zorgplanning helpt u om vooraf uw voorkeuren te bespreken en vast te leggen in bijvoorbeeld een wilsverklaring, zodat u zorg krijgt die aansluit bij uw waarden en wensen, ook als u zelf niet meer in staat bent om hierover te beslissen. Dit kan gaan over behandelingen die u wel of niet wilt ontvangen, of over bijvoorbeeld het wel of niet reanimeren bij een hartstilstand. Meer informatie? Ga naar de keuzehulp op Thuisarts.nl of lees meer informatie op de website van het KNMG.nl.
Meer informatie?
Heeft u vragen over het zorgprogramma? Neem dan contact op met uw eigen huisartsenpraktijk. Bekijk ook deze websites voor meer informatie: